fbpx

ratusrbiji.rs

/jeste se desilo

Rezultat oružanih sukoba na području bivše SFR Jugoslavije u periodu od 1991. do 2001. godine je nasilna smrt 130 hiljada osoba, dok se više od 10 hiljada ljudi i dalje vodi kao nestalo. Zvaničnici i institucije Republike Srbije od početka ratnih sukoba do danas, uz retke izuzetke, negiraju učešće oružanih snaga SRJ i Srbije u ratnim sukobima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kao i postojanje ratnih zločina na teritoriji Srbije koji su usko povezani sa ovim oružanim sukobima.

Kao kontrapunkt zaboravu na ratne strahote, platforma ratusrbiji.rs imaju za cilj da – kroz povezivanje sudski utvrđenih činjenica, zvaničnih podataka državnih i međunarodnih institucija, izjava svedoka, preživelih i porodica žrtava, kao i javno dostupnih podataka koje su prikupile organizacije civilnog društva u Srbiji – informiše i obrazuje sve zainteresovane o postojanju tajnih masovnih grobnica, logora i torture, ubistava i progona nad pripadnicima manjina, prisilnih mobilizacija, zločinima paravojnih jedinica kao i kršenjima ljudskih prava u Preševskoj dolini u periodu od 1991. do 2001. godine u Srbiji.

Platforma ratusrbiji.rs nastala je uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke. Sadržaj i stavovi izneti na sajtu ratusrbiji.rs predstavljaju stavove Inicijative mladih za ljudska prava i ne izražavaju nužno stavove Ministarstva spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke.

Tim Inicijative mladih za ljudska prava zahvaljuje se fotografima i novinarima Milošu Cvetkoviću, Dragoljubu Zamuroviću, Imreu Szabou, Ognjenu Zoriću, kao i Nedeljniku Vreme, Južnim vestima, Fondu za humanitarno pravo, Sandžačkom odboru za ljudska prava i slobode, Centru za primenjenu istoriju, Ženama u crnom i SENSE Centru za tranzcijsku pravdu na ustupljenim fotografijama i saradnji pri kreiranju sajta ratusrbiji.rs

Sledeći moto našeg rada – Premladi da se sećamo, odlučni da nikad ne zaboravimo! – sajt ratusrbiji.rs posvećujemo generacijama antiratnih aktivistkinja i aktivista, znanih i neznanih, koji su se pobunili protiv ratnih sukoba u Jugoslaviji, u periodu od 1991. do 2001. godine.