fbpx
U fokusu

Peta masovna grobnica u Srbiji

Kiževak kod Raške - poslednja stanica svirepo ubijenih

Sumnja se da su na lokaciji kamenoloma pronađeni posmrtni ostaci civila ubijenih u masakru u Rezali, kada je ubijena najmanje 41 osoba

Vreme čitanja: 5 minuta
Poslednji put ažurirano: 2. decembra 2020.

Na lokaciji rudnika Kiževak kod Raške polovinom novembra 2020. godine počelo je iskopavanje posmrtnih ostataka osoba ubijenih na Kosovu. Iskopavanje se realizuje po naredbi Višeg suda u Beogradu, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima. Kako je saopšteno, ta lica su “nestala u vezi sa konfliktom na AP Кosovu i Metohiji”. 

U zvaničnom saopštenju ističe se i to da je lokacija Kiževak “bila predmet istraživanja i probnog iskopavanja proteklih pet godina, na osnovu naredbe Tužilaštva za ratne zločine”. Na mestu iskopavanja su tim veštaka sudske medicine, stručnjaci Međunarodne komisije za nestala lica (MKNL), predstavnici EULEКS -a i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta kao i prištinske delegacije Radne grupe za nestala lica u svojstvu posmatrača.

“Od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka sa ove lokacije biće uzeti uzorci za DNК analizu što će omogućiti njihovu identifikaciju, koju će sprovesti MКNL”, navedeno je u saopštenju.

Foto: Irfan Ličina, Nova.rs

Lokacija Kiževak pominje se u izveštaju o napretku ljudskih prava na teritoriji Kosova, koje svake godine objavljuju Sjedninjene Američke Države. U izveštaju iz 2015.  navodi se podatak “da se sumnja da su na ovom mestu srpske snage navodno tajno zakopale ostatke kosovskih Albanaca ubijenih u selu Rezala na Kosovu 1999. godine”.

U Rezali kod Srbice, srpske snage počinile su zločin 5. aprila 1999, ubivši najmanje 41 osobu, među kojima je bilo i dece. Prema dosijeu “Rudnica” Fonda za humanitarno pravo (FHP), za tzv. asanaciju bojišta na području sela Rezala, Staro Čikatovo, Donji Zabelj i Gladno Selo, bila je nadležna 37. mtbr VJ. Prema ovom dosijeu, nepobitni dokazi ukazuju da je Odeljenje za asanaciju ove brigade imalo neposredna saznanja o telima ubijenih u Rezali, i da je o tome izvestilo komandu brigade. 

FHP takođe navodi u istom izveštaju da se najmanje 9 osoba iz ovog sela i dalje vodi kao nestalo u evidenciji Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. Tela 27 žrtava zločina iz sela Rezala pronađena su 2013. godine u masovnoj grobnici u Rudnici 2013, a dve godine kasnije sahranjena su u Rezali. 

Nakon otkrivanja lokacije Kiževak, predsednik Komisije Vlade Srbije za nestale Veljko Odalović rekao je 18. novembra za RTS da informacije ukazuju na to da se na tom mestu potencijalno nalazi 15 do 17 tela.

Posmrtni ostaci u Kiževku pronađeni su zahvaljujući slikama iz vazduha odnosno istraživanjem  bespilotne letelice, drona koji je dobijen putem donacija Velike Britanije, posredstvom UNDP-a.  Prilikom primopredaje letelice, 31. avgusta ove godine, Odalović je rekao da će prve biti istražene tri lokacije po zahtevu zvanične Prištine. Osim Kiževka, to su i lokacija Kozarevo, koja se nalazi između Raške i Novog Pazara, kao i treća lokacija u okolini Sjenice u neposrednoj blizini rudnika Štavalj.

Foto: Irfan Ličina, Nova.rs

U vezi sa lokacijom Kiževak, Javier Santana, forenzički arheolog EULEX-a, rekao je da je “problem bio u tome što je reč o velikom kamenolomu i pejzaž se vremenom menjao zbog činjenice da je kamenolom još uvek bio u upotrebi duži niz godina”.

EULEX navodi i to da je proces utvrđivanja tačne lokacije bio otežan, budući da se u rudniku nalazi četiri do pet nivoa približne visine od po 13 metara.

Kamenolom “Kiževak” privatizovan je posle 2007, a u maju ove godine pravo na eksploataciju na mestu nekadašnjeg rudnika srebra, cinka i olova je od srpske firme “EFPP” kupila geološka kompanija “Tethian” iz Kanade.

 

Fotografije: Irfan Ličina, Nova.rs